Novi Sad
29.03.2014.
08:43 > 14:16
Da je domaće školstvo u stravičnoj dubiozi, odavno nam je poznato, ali da na fakultetima predaju nestručni kadrovi, da su uslovi za rad studenata mizerni, da na tehničkom fakultetu nema tehničke opreme, a na filozofskom ispit ne možete da prijavite bez peripetija, Dnevno.rs otkrio je tek nedavno.
  • Zlatko

    04.06.2019 02:17
    FTN-ova posla
    Ja koliko znam na Softwerskom inzenjstvu se iskljucivo radi u Gnomu sto je Linux baziran sistem, znaci kompletno odsecen od realnosti a zasto bi iko isao na FTN odsim zbog papira ja iskreno ne znam, evo ja vec petu godinu radim za Novo Zenlandsku kompaniju specijalizovanu za softwersko inzenjerstvo u Srbiji mi niko ponudio posao nije kad sam se aplicirao za te vrste poslova a vamo sam oberucke prihvacen pa FTN-ova lobi masina radi jako dobro ja bih rekao bar u Novom Sadu, to ili imate zesce retarde u HR sektoru.
  • 01.04.2014 11:51
    FTN je stamparija diploma postao. 9-ke i 10-ke moraju da se zasluze, a 6,7,8 znaci da nemas pojma, vec si samo izlazio iz roka u rok (kojih hvala bogu ima 9, od januara do kraja oktobra), i da si naucio 10 od 50 pitanja, i cekao kad ce da te "pogode"
    Prakticno znanje ne da je nula, nego je u minusu. Praksa se svela na nekih 5-6 obaveznih dana, koju mozes da odradis bilo gde. A sto se tice prakse za strucne predmete, nista.
    Popularni smerovi na FTN-u se opremaju i sredjuju, a prevazidjeni tipa masinstva, imaju strugove kao muzejske eksponate, stare preko 50 godina.
    Sve vise se pojavljuje lose nastavno osoblje, bubice i ostalo se koristi na "kilo".
    Opet, i ovakav, FTN je klasa za ostale fakultete, gde ovo nabrojano je 5-10 puta gore.



  • helena

    31.03.2014 19:56
    preobimna materija
    Materija jeste preobimna i sto je najgore nepotrebna. Uci se gomila nepotrebnih stvari koje ti u praksi ne trebaju. Od sume ne vidis stablo. tek kada zavrsite videcete da vam od celog gradiva trebaju zakoni i rokovi. po nepotrebnim glupostima koje se uce pravni fakultet je broj 1. to sto neko ne zeli da uci nepotrebne stvari ne znaci da treba da ide na privatni i da je lenj.
  • Bivsi PMF student

    31.03.2014 09:38
    Da ne bude da se niko nije javio sa PMF, kome definitivno sve fali. Pa da krenem od organizacije, na PMF sve moze dokle god platis, promasio si overu, nema frke, nisi prijavio ispit, sve moze ako doplatis. A tek skolarine, koje su ogromne, i to naravno moze rate, moze sve, ali na kraju sve moras platiti.
    Onda profesoru su napravili ispite recimo sredinom 80-tih, i tu je ostalo. Kao da je svet stao, i nista se nije promenilo. A da ni ne pominjem, citanje profesora sa slajdova prezentacije.
    A sto se tice ucionica i racunarske opreme isto negde iz sredine 80-tih.
  • Student trece godine

    29.03.2014 19:55
    Pravni
    Ta Jelena sto je opisala pravni verovatno je radila iz prinude da joj kolege iz Saveza ne bi zamerili nesto jer "oh moj boze ukaljaces nas ugled sta ce reci dekan koji prima platu 5000 eura mesecno??"Koliko cete mi verovati sto ocu ovo napisati nije me neka briga ali cu gledati sto precizniji da budem...ovako...pravni sam po sebi je i los i dobar mada recemo da je vise los al sta je tu je...ko se zali na obimne predmete mora biti svestan da je to pravo,znaci to nije matematika,to nije fizika hemija dza bu to je pravo pravo koje se menja pravo koje se mora znati pravo koje nastaje svaki dan itd stoga ta prica da su obimni predmeti pada u vodu,generalno najveca mana pravnog jeste ta "BOLONJA" ili kako ja zovem Fetus Bolonja jer fakultet tezi ka nekim evropskim standardima fakulteta a sami nisu u stanju to i da primene.zasto?pa prvenstveno to sto NISMO obavezni da idemo na predavanja (msm da je to cak najveca mana jer da pratis i zapisujes na predavanju mozes lakse spremiti ispit,jer si em prinudjen i em ce ti prece u naviku da ides redovno na predavanja) izuzetak su oni koji rade njih razumem.druga najveca mana jeste sam kolokvijum...A MI TO NEMAMO!Pardon necu da generalizujem,kolokvijum daju profesori kad im se eto potrefi (zato sto je na pojedinim predmetima prolaznost ispod 30 %) a cak i kad bude kolokvijum ti sa tim kolokvijumom ili testom neces nista resiti samo eto PROFESOR CE ZNATI DA SI UCIO IAKO CES MORATI CELU KNJIGU PONVO DA UCIS.Eh da,prolaznost,prolaznost je ovde tuga,pitajte samo ove apsolvente kolika je prolaznost samo iz predmeta Upravno pravo,ja predosecam da je mizerna,isto tako trebaju profesori(vecina su tu politicari nazalost)smanjiti sa pominjanjem politike,sastancima kad treba da se drze predavanja/konsultacije oni su na nekim sastancima putovanjima itd ko kad profesor pita Ima li pitanja na predavanju i naravno javi se par njih i profa kaze samo DODJITE NA KONSULTACIJE i studenti odu kad profesora nema E PRC!
    mogao bi jos napisati ali me stvarno mrzi dao sam vam cisto misljenje tog pravnog fakulteta gde :
    90% studenata upise jer ne znaju sta bi hteli i jer veruju da od toga posla ima
    5 posto oni ciji su ocevi i majke advokati/sudije pa na prvoj godini kazu Ja kao buduci pravnik ili Ja kao buduci advokat
    i 5 posto oni koji vole pravo :)
    ja sam medju onih 90 ali vremenom mi se svidelo pravo :)
    Eh da da ne zaboravim,zene koje rade za onim na onim salterima jesu ljubazne kad pojedinac dodje da pita za neke informacije itd a kad se radi o overi semestra i kad se ceka po nekoliko sati u redu e onda nastaje haos kada odluce da odu na pauzu.
  • Dejan

    29.03.2014 15:45
    Fakultet tehničkih nauka je kao vila Velikog Getsbija, tačno je da su amfiteatri sređeni, tačno je da se lako prijavljuju/odjavljuju ispiti, ali je tačno i da je većina kadrova na svim Departmanima katastrofalna, da većina vrbuje studente da im crnče u njihovim sjajnim firmicama koje se roje oko fakulteta, zloupotrebljabvaju autonomiju univerziteta, direktno se petljaju u planove i programe isključivo sa aspekta kakvi su njima radnici potrebni. Što se ne pohvale da sve manje fakulteta van Srbije priznaje master diplomu FTN-a, da čak i kad je priznaju studenti su prinuđeni da ponovo slušaju neke predmete jer im se na FTN-u nije pružilo apsolutno ništa sem visoke prolaznosti i visokih ocena zasnovanih na ponavljanju rokova u nedogled. Nemojmo se ljudi lagati, fakulteti su vam kao i svako drugo državno preduzeće, ponižavajuće je šta su dozvolili retki intelektualci na njima, izgubili su svoj status elite jer su zauzeli komformistički stav u kojem gledaju svoja posla dok na njihove oči omladina postaje sve gluplja i nesamostalnija. Stvari ne mogu postati bolje dok ne postanu još lošije, iskreno se radujem krahu naših univerziteta, onda od njih treba napraviti neprofitne organizacije pod strogim nadzorom države, a ostali "mozgovi" i "naučnici" neka tezgare na slobodnom tržištu, em što uništavaju mladež, em što uništavaju firme koje nemaju njihove privilegije, a gtčevito se bore da nešto stvore...
  • 29.03.2014 15:41
    Jedina prednost je blizina centra i nocnog zivota.
  • 36s

    29.03.2014 15:37
    Pravni
    Student sam četvrte godine i jeste teško, ali to je cena znanja. Zna se ko se buni i zašto se buni. Oni koji bi kriterijume privatnog fakulteta, a diplomu državnog. Ko misli da prelista skriptu od 20 strana veče pre ispita nema šta da traži na pravnom u NS. Isto tako, onaj ko na bitnijim dobije 8-9-10, siguran je da može sutra pokucati na bilo koja vrata u struci. Ko hoće diplomu radi diplome i koga pravo ne interesuje, koga čeka posao u porodičnoj firmi ili neka druga kombinacija za koju se ne zahteva visoka stručnost, neka izvoli na privatni. Neka ne guše nas koji pošteno radimo i neka ne traže zamerke fakultetu koji ih svakako ne interesuje.
  • Student

    29.03.2014 13:06
    ha, ha, ha... nije nego
    neko se bas potrudio oko "lepota" studiranja na drzavnim fakultetima >)
    Pa da dodam i ja nesto iz licnog iskustva za buduce studente drzavnih fakulteta:
    - Zbog navodne nezavisnosti, pojedini profesori ce studenta obarati zilion puta, posto svi imaju bonus na platu po ispitnim prijavama. Nekad ce vas obarati i zbog ciste zloce, jer ste nesto pogresno rekli ili uradili tokom studija, a da im se nije svidelo.
    - Naravno, uvek se moze preko asistenta ili pravog poznanika uplatiti razlika ili ispeglati nesporazum (pogotovo na pravnom ;)
    - Ako studentkinja nema para, moze to da odradi i u naturi (medicnski, filozofski...), a ako je bas zgodna - dobice posao na nekom od privatnih fakulteta, tj. tezgi pomenutih profesora (pravni, ekonomski...). Muski studenti su uglavnom uskraceni za tu mogucnost, mada ima profesorki i profesora koji ce im izaci u susret.
    - Naravno, ako vam je tata ili mama "neko", onda ovo sve gore navedeno ce oni da odrade umasto vas.
    - Posenba varijanta uspesnog studiranja na drzavnim fakultetima je drustveno-koristan rad u politickim grupacijama sa naglaskom na vladajuce.
    Sto se tice privatnih fakulteta, uglavnom je dovoljno da uredno placate studije, a prethodne opcije su uvek dobrodosle - nisu gadljivi ni na ekstra novce ni na usluge ;)
  • Bili Piton

    29.03.2014 12:58
    Uf
    Pa znamo vec za Ekonomski F da su kadrovi iz doba Jure. Doktorirali na Kardelju, a predaju berzansko poslovanje.
  • Student

    29.03.2014 12:44
    Poljoprivredni
    Na Poljoprivrednom organizacija ne postoji. Radimo gomilu kolokvijuma, da bi na kraju sve radili na pismenom delu ispita, pa na kraju jos idemo i na usmeni! Desavalo se da imamo 3 polaganja iz jednog predmeta i sve stave u jedan dan u isto vreme i ti fizicki ne mozes da polozis ceo ispit u tom roku, iako si morao da ga prijavis i platis. To je samo jedna od mnogih stvari koje ne funkcionisu...
  • Student

    29.03.2014 12:38
    Makar je Ekonomski verodostojno opisan
  • poljoprivredni

    29.03.2014 11:28
    pljačka i prevara veka
    Hiper produkcija kadrova koji nikom ne trebaju na većini fakulteta, na žalost.
  • Jelena

    29.03.2014 11:10
    Pravni fakultet
    Pošto je kriterijum za upisivanje na Pravni veoma nizak, ima veliki broj studenata koji nemaju kapaciteta za taj fakultet. Onda oni rade upravo to što je koleginica i napisala- šire nervozu bespotrebno. Fakultet je u suštii dobro organizovan. Jedino što nije dobro sa moje tačke gledišta- dakle nekog ko studira i radi istovremeno, jeste činjenica da ne možete da odjavite ispit par dana pre istog i da vam se vrati novac. Ispiti se prijavljuju po tri nedelje unapred nekada i ja stvarno ne znam da li ću moći da dođem taj dan kada ga prijavim i na taj način sam od juna do danas imala 10 000 dinara koje sam dala fakultetu (1000 po ispitu) ni za šta. Nije fakultet kriv što ja radim, naravno, ali bi bilo lepo da mogu da izađu u susret i da nađu način da nam vrate novac.Ovo je zamerka godinama, a li njih to ne interesuje. Prosto, to je najlakši keš koji im se uliva u budžet. Ja sam jedna, Mogu da mislim koliko nas je sa istim problemom.
  • студент

    29.03.2014 11:03
    Па то је бања у поређењу са Високом техничком школом струковних студија...
  • pravna bajka

    29.03.2014 11:03
    Koliko para je dobila ova devojka za ovakav panagirik pravnog fakulteta? Nznm jel ta devojka stvarno studira na pravnom fakultetu univerzitet NS ili na nekom drugom pa je malo pobrkala loncice
  • 29.03.2014 10:56
    marinada
    Najbolji su mi oni studenti kojima je ispitna materija uvek preobimna. Da se njih pita,nje ne bi ni bilo,kao ni ispita, koji ih zamaraju, a diplome bi se izdavale,odmah po upisu.
  • 29.03.2014 10:47
    ...iju
    zaboravise cenovnik ispita na medinciskom, pogotovo na stomatologiji - kolko bese sestica?
  • Dragan

    29.03.2014 10:33
    Ometači
    Ometači signala su nelegalni, jer bilo koji operater ih može tužiti da sprečavaju njihov rad. Ako na vašem fakultetu postoji ometač signala, slobodno nazovite bilo kojeg operatera i prijavite mu da je tu i tu došlo do "nasilnog" uskraćivanja njegove usluge.
  • stud

    29.03.2014 10:05
    prednosti nazalost ne postoje, postoji samo pljacka!!
  • Rob

    29.03.2014 09:27
    pravni
    Šta reći, nahvali devojka Pravni, kao da nikad nije studirala na njemu. Najneoranizovaniji fakultet, ne mogu se prijaviti željeni ispiti, nenormalno obimno gradivo i kriterijumi kod nekih profesora, na sve se čeka, sve se plaća. Samo razgovor sa dekanom (da, to je onaj što ima platu preko 5.500 €) se plaća 800 dinara. Na FTN-u stoji tabla Student je car, a kod nas može stajati Student je rob.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna